Örömmel tapasztaltuk, hogy a koronavírus járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben a CédrusNet Közösség tagjai nem maradtak tétlenek. Az aktivitás igénye továbbra is buzog bennük, és ha lenne olyan virtuális tantárgy, melynek az a neve „adaptáció”, a CédrusNet csoportok bizonyára színötösre vizsgáztak volna. A kapcsolattartás és a szociális együttlétek új formája alakult ki: most a képernyőn keresztül tudunk egymásra mosolyogni, beszélgetni vagy épp tudásunkat megosztani.

A szenior kortárs tudásmegosztás CédrusNet körökben már jól bevált gyakorlat. Egyik jól működő csoportja a Zöld Vitalitás CédrusKörön belül működő Jóga60+ foglalkozások. A közös gyakorlás vezetője Orosz József, aki szakmáját tekintve gazdasági és pénzügyi szakember, de szabadidejében már 15 éve elmélyülten foglalkozik az ájurvédikus tudománnyal („az élet tudománya”) és napi rendszerességgel jógázik, fejleszti testét és szellemét.

Kicsit tekintsünk vissza, hogyan is indult a CédrusNet berkeiben a közös jóga gyakorlás. Minden a tavaly ősszel Parádon megrendezett „Zöld háztartás” táborban indult. József itt tartott 5 alkalommal bemutató órákat a csapatnak. Ez a pár óra elegendő volt ahhoz, hogy a csapat tagjai kérve kérleljék őt: folytassák együtt a gyakorlást Kecskeméten is. A CédrusNet Kápolna utcai irodájában 10 alkalommal találkoztak.

A koronavírus járvány kitörése után az idősebb korosztályt arra figyelmeztették, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon. A közös jóga órák is elmaradtak volna, de szerencsére József gyorsan reagált és a Zoom alkalmazás használatával beindította a Jóga60+ online órákat.

A gyakorlatsorokat adaptálta a járványhelyzethez kettős céllal. Egyfelől a megelőzés van fókuszban: légző- és immunrendszer erősítés folyik (a tüdő, az arc-, orr- és homloküreg szakszerű „átlélegeztetése”, tisztítása), másfelől pedig megbetegedés esetén egyéni „eszköztárat” biztosít, mely segíti a testet a hatékonyabb gyógyulásban.

Sok gyakorlat a kognitív képességek fenntartására irányul (két agyfélteke harmonizálása), valamint ebben a bezártságra ítélt időben kedélyállapot javító gyakorlatok is beiktatásra kerülnek. A szem és látóizmok átmozgatása is fontos elem. Az online térben való együttlét – még ha korlátozottan is – erősíti a közösséghez tartozás érzését.

Különbözünk egymástól. A Jóga60+ rendszer arra is figyel, hogy mindenki ki tudjon magának alakítani 10-15 perces egyéni reggeli gyakorlatsort, ezáltal rutinná válik a rendszeres gyakorlás.

A Jóga60+ online órák jelenleg egy szűkebb 10-12 fős körben zajlanak. Viszont nyitottak új tagok befogadására. Az órák minden kedden 16:00-17:30 között vannak egy Zoom online „szobában”. Érdeklődés esetén jelentkezni Orosz Józsefnél lehet az orosz.kmet@gmail.com e-mail címen. Az online órák látogatása jelenleg díjmentes.