Új időszámítás kezdődik – Intézményesült a CédrusNet Kecskeméten

Cédrus Csapat

Cédrus Csapat

Az utóbbi hetekben, hónapokban sokan kérdezték tőlünk, ha a kísérleti program véget ér, mi lesz az irodával? Hogyan fog tovább működni a CédrusNet Program Kecskeméten?

A város döntéshozói igyekeztek optimális megoldást találni a program tovább folytatása, illetve önálló lábra állása szempontjából. Néhány éve már az Ifjúsági szakmai terület a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ szerves részeként működik. Ennek mintájára az Agórán belül 2020. április 1-jétől létrejött a város szenior rétegének tudáshasznosítását fejlesztő, megújító CédrusNet Kecskemét Program szakmai terület. A közös munkát már meg is kezdtük a Hírös Agóra munkatársaival, hiszen együtt szervezzük a Gondoskodó Szolgálatot.

Mindezzel a program hivatalosan is önkormányzati intézménnyé vált. A program finanszírozásának alapjait továbbra is az önkormányzati támogatás biztosítja, szakmai tevékenysége teljesen önálló marad. Irodánk is marad a Kápolna utca 24. szám alatt, ahol ugyanolyan szeretettel várunk mindenkit.

A csapat már jól ismert régi kollégákból és néhány új munkatársból áll, íme, bemutatkozunk:
▪ Molnár Szilárd – CédrusNet Kecskemét Program szakmai vezető
(stratégia irányítás, programfejlesztés, InnovációsKör)
▪ Lakó-Tóth Edit – szakmai vezető helyettes
(szenior foglalkoztatási piac, szolgáltatásfejlesztés, nemzetközi kapcsolatok)
▪ Szabóné Gehér Éva – humánszolgáltatási és képzési koordinátor
(SzuperNagyi és IdősLátogató közvetítés, képzések koordinációja)
▪ Farkasné Prepszent Tünde – irodavezető
(adminisztráció, ügyfélszolgálat, civil kapcsolatok)
▪ Mózesné Kiss Ilona – kommunikációs és marketing munkatárs
(kommunikáció és marketing)
▪ Borda Balázs – közösségi kapcsolatok munkatárs
(tudáskorszerűsítő műhelymunka, CédrusKörök, civil kapcsolatok).

A CédrusNet Kecskemét Program az 50+ éves korosztály társadalmi idősödését támogató innovációs, elsősorban a munkaerőpiacot, a versenyképességet valamint az aktív idősödést segítő helyi kezdeményezés.

A demográfiai folyamatok miatt 10 éven belül félmillióval csökken a 15-64 éves kor közöttiek, azaz a munkaképes korúak száma Magyarországon. Eközben az idősödők aránya 40 százalékkal fog nőni a következő 20 évben. A 2017-ben végzett kecskeméti kutatás adatai azt mutatják, hogy a szenior népesség bevonásán kívül nem nagyon lesz más választás a városban sem, ugyanis az 50 év feletti lakosság aránya már most eléri a 36 százalékot, 2030-ra pedig várhatóan minden második kecskeméti lakos 50 év feletti lesz. Így elengedhetetlen, hogy az 50+ korosztályt felkészítsük, nyitottá tegyük egy második karrier, új szakmák, új készségek, képességek elsajátítására, az aktív idősödés, az aktív munkaerőpiaci részvételre.

A CédrusNet Kecskemét program stratégiai célja, hogy a jelzett korosztályon belül érdemi változásokat generáljon a foglalkoztatás (foglalkoztathatóság), a társadalmi részvétel, a független, egészséges és biztonságos élet, valamint az aktív életvitel területein annak érdekében, hogy az egészségben töltött évek száma érdemben növekedjen az 50+ évesek körében.

Kecskemét az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar város, átalakuló társadalommal a gyors ütemű iparosodás következtében. Kecskemét az a város, ahol elsőként fogadták be a CédrusNet koncepciót, ahol felismerték, hogy az idősödő társadalom sürgető lépéseket kíván. Ha a város kiaknázza az 50 év felettiek szaktudását és tapasztalatát, ha sikerül a szellemi életkor meghosszabbítása, ha egészségesebbek lesznek az idősödők, ha az idősödő emberek feladatot találnak a társadalmi problémák enyhítésében, akkor az idősellátás súlyos társadalompolitikai, gazdasági terheit csökkenti. Ehhez azonban teljes körű szemléletváltás szükséges a munkaerőpiacon, az intézményekben és az emberek hozzáállásban is.

Az életkor meghosszabbodása miatt nyugdíjba vonulásunk után további 25-30 évre kell életstratégiát tervezni. Meg kell változtatni a közgondolkodást idősödésről, öregségről, mert a régi sztereotípiák ma már nem érvényesek és igazságtalanok is. Meg kell ismertetni és ismerni a társadalmi idősödés valódi jelentését, az aktív idősödés új eszközeit. A szenioroknak kiemelt szükségük van a hasznosságélményre, a társadalmi kapcsolatok és az egészség megőrzésére, a legtöbb nyugdíjasnak szüksége van kiegészítő jövedelemre is. Rugalmas átmenetet kell biztosítani a hagyományos munkából a részmunkák – szenior vállalkozás –, az önkéntesség-pihenés kombinációjába. Mindezek olyan tevékenységek, amelyek egy élő laboratórium, társadalmi kísérlet (LivingLab) helyszínéül szolgálnak Kecskeméten.

A fentieken túl a 2020. év egyik kiemelt célja, hogy a COVID-19 járványhelyzethez igazodva a CédrusNet Iroda kialakítsa az online munkavégzés és szolgáltatás feltételeit, azokat fenntartsa a korlátozások ideje alatt.

Nagyon köszönjük Sárközy Erikának, hogy a program kísérleti szakaszában mind szakmailag, mind emberileg nagyon sokat tanulhattunk tőle. Tudása, ötleteinek kifogyhatatlan tára, kitartása, végtelen energiája igazi mintaként lebeg előttünk. Erika szakértelme továbbra is rendelkezésünkre áll, tanácsadóként fogja segíteni munkánkat a továbbiakban.

A program nem állna biztonságosan a saját lábán Laluk Márta nélkül. Egy jó ötlet akkor ér valamit, ha van valaki, aki lehozza a földre, részeire szedi, és végig gondolja, hogyan lehet megvalósítani. Márta a megtestesült gyakorlat, aki közvetlen személyiségével, humorával a csapat kovásza lett. Márta, tőled sem szeretnénk elbúcsúzni, feltétlen maradjunk kapcsolatban!

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Kecskeméten indult el ez az egyedülálló, innovatív program, és ennek részesei lehetünk. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki a 2017-es kutatástól kezdve bármilyen módon kapcsolódott hozzánk és segítette, segíti a program előrehaladását. Büszkék vagyunk, boldogok, de azért izgulunk is. Új út áll előttünk, amelyen számítunk útitársainkra, a CédrusNet kecskeméti közösségére!

Május 18-tól a CédrusNet Iroda a Kápolna utca 24. szám alatt az alábbiak szerint van nyitva: munkanapokon 9:00-13:00 között.
Az érvényben lévő egészségmegőrző óvintézkedések betartásához igazodva, néhány betartandó szabály, óvintézkedés az irodába való érkezéskor:
– a munkatársakon kívül egyszerre csak 1 ügyfél tartózkodhat az irodában,
– belépéskor a kézfertőtlenítés és a maszk használata kötelező.

Kérjük, az irodát csak akkor keressék fel, ha mindenképp szükséges a személyes találkozás. Minden egyéb esetben telefonon: +36 70 618-1878,
e-mail-en: kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu elérhetőek vagyunk.